София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Емил Хърсев: ЕЦБ смята бизнеса ни за нещо лошо

„Няма българска банка, която не е минала стрестестовете“

08:52 ч. 13.08.2019 г.Икономика 23

Под съмнение постави адекватността на нормите на Европейската централна банка (ЕЦБ) като банков регулатор на Европейския съюз (ЕС) финансистът Емил Хърсев пред bTV.

Запитан за стрес теста на ЕЦБ, който не са минали „Първа инвестиционна банка“ (ПИБ) и „Инвестбанк“, което отложи за октовмри влизанбето ни в чакалнята на еврозоната, той отрече да е така.

Стрестестовете според него „не са показали нищо по-различноот това, което вече са установили проведените тестове от Българската народна банка“. „Няма нито една банка, която не покрива изисквания, няма нито една, която е на ръба“, каза Емил Хърсев.

Той иронизира ЕЦБ, че според регулатора на ЕС само книжа на световни фондове били сериозен актив. „Това е един сценариой, една фикция, една хипотеза – понеже имат по-сериозно корпоративно кредитиране, а това според Европейската централна банка, това било нещо лошо да финансираш българския бизнес“.

„Задължението на банките да привикват клиентите си поне веднъж годишно е поредната стъпка към внедряване на полицейщина в банковата система“, коментира Емил Хърсев промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

По думите му, финансовите институции се опитват да противодействат на тези мерки, европейската тенденция от последните 10 г. е „непрекъснато налагане на нови бюрократични изисквания“.

Емил Хърсев това е поредното доказателство, че целта е банките да бъдат превърнати във "филиал на полицейските участъци". 

Той поясни, че не е задължително изискваната идентификация на клиента да бъде физическа със заставяне той да се яви на определено място, а може да е и с помощта на телекомуникационни технологии.