София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Епидемиолог: Не е изключено след 3 седмици смъртните случаи от COVID-19 да стигнат до 360 на ден

"В България пропорцията на смъртните случаи спрямо броя на заразените е по-висок, защото средната възраст у нас е по-висока"
55 сОбщество 198 Боян Марков

"Това, което наблюдаваме в момента, е ескремно нарастване на новите случаи на коронавирус за ден." Това заяви пред Нова телевизия Петър Марков - епидемиолог и преподавател в Оксфорд.

"Преди около седмица коментирах, че има период на забавяне между момента на заразяване и момента, в който пациентът се влошава и евентуално умира. Този период обикновено е около 3 седмици.", допълни още той.

Марков сподели, че ако в момента има много голям брой новозаразени, то може да се очаква след няколко седмици броят на смъртните случаи също да скочи.

"Днес имаме 63 смъртни случая, преди няколко седмици те бяха около 10. Тоест, това е увеличение с над 6 пъти. В тази връзка не е изключено след още 3 седмици смъртните случаи да стигнат до 360 на ден. Не се ангажирам обаче за точни прогнози.", изрази своите опасения епидемиологът.

"В България пропорцията на смъртните случаи спрямо броя на заразените е по-висок. Това е така, защото средната възраст у нас е по-висока. COVID-19 мутира постоянно. Това е РНК-вирус, който е изключително изменчив. Нас ни интересуват главно мутациите, които се отразяват върху заразността и патогенността.", коментира Марков.

"Ако всички носят маски, предаването на вируса намалява и няма нужда от по-сериозни мерки и обратното. Има индикации, че има кръстосан имунитет между другите коронавируси и новият. Тоест, при прекарана такава настинка през последните години, е възможно това да ни защити от сегашния. Не може обаче да разчитаме на това. Няма тест за коронавирус, който да е 100 % надежден.", завърши Петър Марков.