София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

ЕС не признава Лукашенко за президент. Той: Не съм молил никого да ме признава

Изборите за президент се проведоха на 9 август
пропускане

ЕС не признава Лукашенко за президент. Той: Не съм молил никого да ме признава

Изборите за президент се проведоха на 9 август

4 чПолитика 1422 Боряна Райчева


Европейският съюз отказва да признае Александър Лукашенко за президент на Република Беларус.

Съответното изявление относно т. нар. встъпване в длъжност е публикувано от пресслужбата на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, съобщава Deutsche Welle.

„ЕС отново заявява, че президентските избори в Беларус на 9 август не бяха нито свободни, нито честни. Европейският съюз не признава техните фалшифицирани резултати. Изхождайки от това, така наречената „инаугурация“ на 23 септември 2020 г. и новият мандат, обявен от Александър Лукашенко, са лишени от всякаква демократична легитимност “, се казва в документа.

Ръководителят на европейската дипломация посочи още, че приетата процедура "пряко противоречи на волята на значителна част от белоруското население, изразена в многобройни, безпрецедентни и мирни протести след изборите, и служи само за допълнително задълбочаване на политическата криза в Беларус". Европейският съюз недвусмислено подкрепя правото на беларусите да бъдат представлявани от онези, които те сами избират на новите „приобщаващи, прозрачни и достоверни избори“.

"Те казват, че не разпознават нещо в нас. Знаете ли, ние не сме молили никого да признае или не признае нашите избори, да признае легитимността на новоизбрания президент или не. Основното е, че това е в съответствие с Конституцията на страната ни", каза от своя страна Лукашенко.