София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

ЕС не признава руски паспорти, издавани в Донбас

Естония, Латвия и Литва вече не издават шенгенски визи по тях
пропускане

ЕС не признава руски паспорти, издавани в Донбас

Естония, Латвия и Литва вече не издават шенгенски визи по тях

10 месецаПравосъдие 19 Боряна Райчева


Европейският съюз (ЕС) разработва препоръки за идентифициране и непризнаване на паспортите на Руската федерация, които се издават в окупираните Донецка и Луганска области в Източна Украйна.

Тези международни паспорти се издават в непризнатите републики с улеснен режим по указ на президента на Русия Владимир Путин от 24 април 2019 г.

Еврокомисията (ЕК) и Европейската служба за външни връзки заедно с представителствата на ЕС в Москва и Киев разработват препоръките специално за консулствата на страните-членки.

„Идеята е те да бъдат идентифицирани и обработвани при подаване на молби за визи от гражданите към консулствата на ЕС в Украйна и Русия“, заяви пресслужбата на ЕК пред руския официоз „Известия“.

Първа е реагирала Естония, която граничи с Руската федерация. На 5 август МВнР на страната обяви, че Талин вече не признава паспортите на Русия, издадени за гражданите на т. нар. „ДНР“ и „ЛНР“ в Източна Украйна.

Съседните балтийски държави Латвия и Литва от 6 август също отказват в издаване на шенгенските визи по такива паспорти.
Необходимо е страните-членки на ЕС да се придържат към единия подход и да си координират действията, гласи общата позиция на властите в Рига и Вилнюс.