София 7 °C София 7°C - предимно ясно Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - ясно небе Пловдив 8 °C Пловдив 8°C - предимно ясно Варна 11 °C Варна 11°C - ясно небе Бургас 10 °C Бургас 10°C - ясно небе

ЕС: Прокремълската дезинформация цели да отслаби Европа

Русия отхвърли обсиненията на Общността
пропускане
1 годинаОбщество 222 Мирослав Митков

Китай и Русия използват глобалната криза с коронавируса, за да разпространяват фалшиви новини и друга дезинформация онлайн. Това се казва в последната актуализация, публикувана късно в сряда от екипа на Европейската служба за външни действия, който се занимава с разкриването на подобни дигитални тактики, пише европейската редакция на Politico.

Тръмп: Русия ни изпрати много голям самолет с медицинско оборудване, много мило!

Групата, наречена Източен Стратком (East Stratcom) и чийто мандат включва разобличаване на фалшиви новини, произхождащи от Русия, заяви, че от края на януари има повече от 150 случая на прокремълска дезинформация, свързана с глобалната здравна криза. Това включва твърденията, че Европейският съюз е на прага на разпадане заради различните отговори на националните правителства на COVID-19.

В социалните медии тези разкази, често популяризирани от руски медии като RT и Sputnik, също подчертават как Кремъл е по-добре подготвен от западните си колеги и как някои правителства на ЕС приветстват помощта, предоставена и от Москва, и от Пекин, пише европейската външна служба, като посочва, че тези съобщения тепърва ще проникват сред по-широката аудитория, като най-вече се намират сред приятелски настроени към Русия и Китай аудитории, особено в страни като Италия, Испания и Гърция.

Русия е на крачка от извънредно положение

Но с набирането на скорост на глобалната криза, подобни действия – и от подкрепяни от държави групи и от вътрешни за ЕС актьори – целят да свържат пандемията със съществуващи дезинформационни теми, включително за мигрантите, малцинствата и дългосрочната надеждност на ЕС, сочат авторите на актуализацията.

„В ЕС и на други места координираните съобщения за дезинформация се стремят да представят уязвимите малцинства като причина за пандемията и да подхранват недоверието към способността на демократичните институции да дават ефективни отговори“, написаха официалните лица в своя анализ. „Някои държавни и подкрепяни от държавата участници се стремят да използват кризата в общественото здравеопазване, за да развият геополитическите си интереси, често като директно оспорват доверието в Европейския съюз и неговите партньори“.

И Русия, и Китай отхвърлиха обвиненията, че разпространяват фалшиви новини и дезинформация онлайн.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!