София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

ЕС РЕШИ: Налага задължителни икономии на електроенергия и таван на цените на тока

Министрите на енергетиката на ЕС одобриха в петък първия пакет от спешни мерки

34 сИкономика 1001

Министрите на енергетиката на ЕС одобриха в петък първия пакет от спешни мерки в опит да ограничат растящите сметки за електроенергия и да координират отговорите на държавите-членки на енергийната криза.

Пакетът, договорен за по-малко от месец, включва задължителни икономии на електроенергия, таван за свръх пазарни приходи и данък за улавяне на излишък от корпоративни печалби.

Това се случва, когато инфлацията в еврозоната достигна двуцифрени цифри – 10% – за първи път в историята на единната валута, основно движена от рязко нарастващите сметки за енергия.

С извънредните мерки ЕС възнамерява едновременно да намали потреблението на електроенергия в пиковите часове, за да балансира несъответствието между търсенето и предлагането и да конфискува част от приходите, които електроцентралите и компаниите за изкопаеми горива са направили поради високите цени.

След кратка дискусия в петък сутринта министрите постигнаха споразумение и запазиха основното съдържание на пакета почти непокътнато, с изменения, насочени към гъвкавостта и практическото прилагане.

Всички три мерки са ограничени във времето и обхващат:

Общоевропейски план за въвеждане на икономии на електроенергия: задължителна цел от 5% по време на пиковите часове, когато газът играе по-голяма роля при определянето на цените, и доброволно намаление с 10% на общото търсене на електроенергия.


Таван за свръхприходите, направени от електроцентрали, които не използват газ за производство на електроенергия, като слънчева, вятърна, ядрена, водноелектрическа и лигнитни въглища. Таванът ще бъде единен и определен на 180 евро за мегаватчас. Всички приходи, които надхвърлят бариерата, ще бъдат събирани от правителствата.


Механизъм за солидарност за частично улавяне на свръхпечалбите, направени от компаниите за изкопаеми горива (нефт, газ и въглища). Властите ще могат да налагат данък от 33% върху печалбите, реализирани от тези компании през фискалната 2022 година – но само ако печалбите представляват 20% увеличение в сравнение със средната стойност, наблюдавана през последните три години.


Допълнителните средства, получени чрез втория и третия инструмент, ще бъдат пренасочени към домакинства и компании под финансов стрес под формата на субсидии, намалени тарифи или подпомагане на доходите.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!