София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

ЕС ще изпрати експерти в Русия, които да проверят Sputnik V

Към днешна дата Sputnik V вече е одобрен в 54 държави
56 сЗдраве 306

Европейската агенция по лекарствата ще изпрати екип от експерти в Русия през април за преглед на клиничните изпитвания и производството на руската коронавирусна ваксина Sputnik V. Това заяви ръководителят на заплахите за здравето и стратегията за ваксинация на агенцията Марко Кавалери.

Според него в момента се изучават три ваксини: германската CureVac, американската Novavax и руската Sputnik V. Решенията за първите две ще бъдат взети през юни. Що се отнася до руското лекарство, Кавалери не посочи конкретни дати. Той отбеляза, че за да се издаде разрешение за неговото използване, е необходимо да се съберат всички данни, свързани както с клиничните изпитвания, така и с производството.
„През април ще проведем инспекции в Русия“, заяви представителят на Европейската агенция по лекарствата. "Тогава ще се опитаме да разберем докога ще разполагаме с всички данни, необходими за евентуалното одобрение на тази ваксина", добави той.

Към днешна дата Sputnik V вече е одобрен в 54 държави с общо население от 1,4 милиарда души. По брой положителни решения на държавните регулатори руската ваксина се нарежда на второ място в света.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!