София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Евелина Славкова: Хората се притесняват, че при локдаун ще бъдат лишени от доходи

Социологът твърди, че младите хора не подкрепят затварянето на държавата
27 сПолитика 311 Боян Марков

"Дали да бъде затворена държавата – тук страхът е по-голям за разлика от притесненията за здравето. Само 12% подкрепят тази крайна мярка." Това заяви социологът от "Тренд" Евелина Славкова.

"Особено младите хора, те в най-голяма степен не подкрепят затварянето на държавата. Много ясно се вижда – че трябва да се намери златната среда, защото икономическият страх очевидно вече е по-голям.", допълни тя.

"44% от хората нямат спестявания, затова хората се притесняват, че ако бъде наложен локдаун, ще загубят работата си или ще бъдат лишени от доходи, които са им нужни за да живеят.  Само преди няколко месеца делът на тези хора беше 22%.", посочи още Славкова.

"Що не отнася до отношението на хората към ваксината срещу COVID-19,  45% от анкетираните казват, че няма да се ваксинират. Но тук детайлите в нагласите са много, дори има и конспиративни, че ще ни слагат чипове, за да ни ваксинират.", твръди социологът.

"Малко са хората, които са готови да се ваксинират, а особено силно е колебанието сред жените. Тази тенденция е много опасна, защото могат да лишат децата си от ваксинация за други заболявания, които създават опасности от други пандемии.", завърши Евелина Славкова.