София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Финансовият министър: Бюджетът към началото на май вече е имал сериозни проблеми

"Вместо да се актуализира бюджетът, започват да се дърпат всички възможни буфери"

До 14 май от централен бюджет са изхарчени 1 млрд. и 164 млн. лева, от буфера са взети 283 млн. лева и от бюджета на Министерството на финансите са взети 22 млн. лева. От тези около 1 млрд. и 300 млн. лева 810 млн. лева са за непредвидени разходи чрез преструктуриране. Това заяви на брифинг служебният министър на финансите Асен Василев. 

По думите му тези разходи са обезпечени част от мерките срещу коронавируса и мерките за бизнеса, както и 50-те лева за пенсионерите. Т.е. вместо да се актуализира бюджетът, започват да се дърпат всички възможни буфери. 

Друг е въпросът каква част от тези непредвидени разходи са ефективни, защото там имаме непредвидени разходи за църкви, за БНТ и други. Структурно бюджетът към началото на май има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от различни места, коментира той. 

Успяхме да намерим буфери в различните министерства, за да могат да продължат помощите за пенсионерите и други, допълни още финансовият министър. 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!