София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Фон дер Лайен: ЕС ще организира конференция за руското отвличане на деца от Украйна

"Това е военно престъпление"

пропускане
15 чПолитика 298 Рая Златинова

"Европейският съюз ще организира конференция за откриване на отвлечените от Русия деца от Украйна и връщането им в родината", това съобщи в Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Това е ужасно напомняне за най-мрачните периоди от нашата история, за депортациите на деца, които се случват там. Това е военно престъпление“, каза председателят на ЕК след срещата на върха в Брюксел. „Знаем, че 16 200 деца са били депортирани, само 300 от тях са се върнали“, уточни тя.

„В партньорство с украинците, полският премиер Матеуш Моравецки и аз стартирахме инициатива за връщане на деца, отвлечени от Русия“, добави още фон дер Лайен на пресконференция.

"За целта ще организираме конференция, искаме да окажем международен натиск да се вземат всички възможни мерки за намирането на тези деца", допълни председателят на ЕК в Брюксел след края на първия ден от двудневната среща на върха на 27-те страни членки на съюза.