София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Генни инженери опровергаха една от тезите на Дарвиновата теория

Това може да помогне в съдаването на нови методи за лечение на рак
19 сЛюбопитно 498 Николай Трифонов

Учени от Германия и САЩ установиха, че мутациите на ДНК, които позволяват на живите организми да се развиват, не са случайни. Това заключение опровергава еволюционната теория на Чарлз Дарвин, според която мутациите възникват на случаен принцип и оцеляват само някои. Изследването е публикувано в сп. Nature, цитирано от БГНЕС.

Учените са доказали, че мутации възникват, когато ДНК се повреди и не се възстановява, а създава нов вариант.

Проучването е продължило три години. През това време учените са секвенирали ДНК на стотици растения. Тъй като са отглеждани в лаборатория, в контролираните й условия дефектните растения са оцелели, докато в природата са щели да загинат. Експертите са идентифицирали повече от един милион мутации и са забелязали неслучайни сред тях, което противоречи на еволюционната теория на Дарвин. В същото време най-важните части на генома са били напълно защитени от мутации, установили учените.

"Растението е разработило начин да защити най-важните си части от мутация. Това е вълнуващо, откритието ще ни помогне да защитим човешките гени от мутация", смята ръководителят на изследването Детлеф Фейгел.

Резултатите от изследването могат да помогнат на учените да създадат нови методи за лечение на заболявания, причинени от мутации, - например рак.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!