София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 18 °C Велико Търново 18°C - слаб дъжд Пловдив 23 °C Пловдив 23°C - слаб дъжд Варна 23 °C Варна 23°C - разкъсана облачност Бургас 21 °C Бургас 21°C - слаб дъжд

Георги Панайотов: Майор Терзиев не е съобщил за нужда от катапултиране, не е очаквал случилото се

Майор Терзиев е пилот 1-ви клас, това са най-добрите пилоти, посочи той

Тече разследване, проверяват се фактите, сравняват се данните, операцията продължава, цяла нощ флотът е бил на място за обследване на дъното. Майор Терзиев не е докладвал проблеми, не е съобщил за нужда от катапултиране, не е очаквал това, което се е случило, случило се е внезапно. Това каза пред БНТ служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

"Самолетът, който е пуснал мишената, поразена от майор Терзиев, е видял как той я е поразил и нататък няма данни да е виждал каквото и да било", добави той.

"Хипотези колкото искате, спекулации могат да се правят колкото искате. Майор Терзиев е пилот 1-ви клас, това са най-добрите пилоти. На 6 май е бил селектиран да води демонстрацията на празника. Той е един от най-добрите. Не бива да се правят спекулации, всички опции са на масата", каза още военният министър.

"Използват се всички налични средства на българската армия и допълнителни. Обърнали сме се към фирми, които действат по въпроса. Вероятно катапултиране не е имало. Пилот с опита на майор Терзиев при катапултиране той знае, че е длъжен да докладва, което той не е направил", каза още той.

"Конкретният изтребител МиГ-29 е бил поддържан и е бил технически изправен към момента на започването на задачата. Самолетите се поддържат от фирма, най-често от фирмата производител. България има договор с МиГ. Работата с МиГ не е лесна. Преди 2 дни трябваше да се подпише една застраховка за пети договор с тях. По законов срок трябваше вчера да подпишат полицата, за да е валидна. До последния момент тя не беше подписана, но в последния момент беше подписана. В последния момент се получава една изнервеност", добави той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!