София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ГЕРБ решава дали и кога да върне мандата

ИК на партията ще заседава днес

ИK на ГЕРБ ще проведе заседание, на което предстои да реши дали да върне мандата за съставяне на правителство, или да предложи проектокабинета на ГЕРБ-СДС да бъде гласуван в парламента. 

Проведените преговори с партиите на "Демократична България" и ИТН не доведоха до съгласие, след като и от двете политически групи категорично отказаха диалог. 

След като стана ясно, че и от партията на Слави Трифонов отхвърлят предложението на ГЕРБ-СДС, кандидатът за премиер Даниел Митов коментира: 

„Ние направихме сериозен, открит опит да призовем партиите, с които имахме намерение да разговаряме, за разговори по отношение на конкретни политики и възможности за съставяне на кабинет, който да поеме отговорност за управлението на страната, която знаете не е лесна. Отказът от диалог не е политическо поведение, което може да бъде поддържано дълго време. Няма да има предвидим политически процес, няма да е ясно какво могат да очакват българските граждани в следващите месеци“.

След като ГЕРБ-СДС не успяха да получат необходимата подкрепа, предстои държавният глава Румен Радев да връчи мандата на втората политическа сила - ИТН. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!