София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Гергьовден е!

На тази дата отбелязваме също Деня на храбростта
6 мОбщество 221 Велина Велинова

Днес празнуваме Гергьовден - денят на победата на светеца Георги срещу змея, символизиращ злото. 

На тази дата отбелязваме също Деня на храбростта и българската армия, с чиито победи можем да се гордеем от създаването на държавата си.

От няколко дни военните подготвят традиционния за празника парад. Президентът Румен Радев е основно действащо лице в него като главнокомандващ армията.

Имен ден празнуват всички с имената Георги, Гергана и всички техни производни.

На 6 май във всички Българската православна църква се прославя името на Свети Георги Победоносец. Той е един от най-тачените светци, мъченик за Христовата вяра, почитан от източните и от западните християнски църкви, а също така и в исляма.

Роден е през 3 век в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство. Баща му е служил като офицер в римската армия. 

Младият Георги следва пътя на баща си и постъпва на служба в армията, където се проявява като добър войник, става част от личната гвардия на император Диоклециан. Владетелят издава едикт за систематично преследване на християните.

На Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той се обявява за християнин.Разяреният Диоклециан нарежда Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като предател през 303 г. Тялото на свети Георги е погребано в Лида. 

За българите празникът поставя началото на летния обреден календар, който приключва с Димитровден. Свети Георги е тачен като покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата. В народното въображение и иконографията той винаги е на кон и въоръжен, а в нозете му е убитата ламя.

На този ден празник имат редица градове в страната, сред които Пещера, Каварна, Русе, Поморие. Храмов празник празнуват десетки църкви и манастири, сред които Зографският манастир на Света Гора – Атон, Букоровският манастир, Гложенският манастир, Кремиковският манастир, както и най-старият архитектурен паметник в столицата – ротондата „Св. Георги“ – от края на 3-ти и началото на 4-ти век. 

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!