София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ГЛАД ЗА РАЗВЛЕЧЕНИЕ: Опашки за бързи тестове пред заведения в София (CНИМКИ)

Желаещите да посещават заведения без вечерен час ще плащат по 10 лева на тест
15 мОбщество 2770 Ивана Иванова

Опашка за бързи тестове пред заведения в София се изви снощи. Столичните заведения вече работят и след 23 ч. без ограничения и спазвайки изискването на здравните власти. Собствениците се наложиха да предложат нова услуга на клиентите си - бързи тестове за коронавирус.

Снощи те започнаха кампанията си и тестовете бяха безплатни, но от днес желаещите да посещават заведения без вечерен час ще плащат по 10 лева за тест. Разликата до пазарната цена от близо 20 лева се покрива от собственици на заведения, но Българската асоциация на заведенията коментира, че собствениците няма да успеят още дълго да покриват тази цена и очакват тези тестове да се плащат от Министерството на здравеопазването.

"Тези пунктове са създадени за улеснение на хората, които са нямали възможност да се тестват през деня - в работното време на лабораториите. Защо лабораториите не си удължат работното време е голяма чуденка за мен - отвори се стабилна ниша, като при това търсене цената съвсем спокойно може да падне и при тях. Може би не са смогнали за този първи уикенд, не знам", пише Мартин Михайлов, който е собственик на заведение в София.

"БАЗ направи експресно много, за да се отворят четири пункта. Съвсем скоро ще станат повече. Но те няма как да поемат цяла София. Може би е време някой да се намеси с помощ на институционално ниво. Вижда се, че работи, беше показано как. Все пак, в тази община си плащаме данъци и такси - има икономически смисъл в това. Не го казвам като критика, прекалено късо беше времето за реакция. Макар че можеше да се предвиди, още с въвеждането на заповедта от СРЗИ. Но се надявам на бъдеща подкрепа", допълни той.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!