София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Главчев: Решихме още един завещан проблем със заплатите в университетите

Служебният премиер също се срещна със Съвета на ректорите

18 сПолитика 339 Иванина Игнатова

Решихме още един завещан проблем със заплатите в университетите.  Това каза служебният премиер Димитър Главчев след среща със Съвета на ректорите на висшите учебни заведения.

Както по-рано обявиха, правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Те ще бъдат достатъчни за увеличение на възнаграждения за увеличение на заплатите, каза още Главчев. И обясни, че е предложен и на останалия състав увеличение с 12%.

Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. – от 1810 лв. на 2100 лв. Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2086 асистенти. То ще допринесе за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развитие в академичната кариера.

Най-късно утре ще бъде прието това решение. по отношение на администрацията са предвидени 12% увеличение на заплатите, каза финансовата министърка Людмила Петкова.

Министърът на образованието проф. Галин Цоков пък съобщи, че така най-ниската заплата на асистент ще стане 2100 лева, а досега е 1800 лева. Пропорционално ще се увеличат и възнагражденията на останалия академичен състав. Той благодари за конструктивния диалог. 

Снимка: БГНЕС