София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Глобяват „Хиполенд“ с близо 125 000 лева

Провеждали нелоялна конкуренция
1 чОбщество 605 Златина Петкова

Месеци, след като почти всички държавни институции влязоха на проверка във веригата „Хиполенд“, което според собственика й се дължи на включването на него и служителите му в антиправителствените протести, фирмата все пак се оказа глобена.

След като  МВР,  НАП, митниците и Държавната агенция по метрология не откриха нито едно нарушение на компанията, за да й наложат глоба, в ситуацията се намеси Комисията за защита на конкуренцията. Така последната глобява собственика на „Хиполенд“ с  близо 125 000 лева.

Причината за глобата е, че имало нелоялна конкуренция. От КЗК информират, че „случаен“ потребител потърсил конструктор, предлаган от веригата. Според комисия рекламата била такава, че заблуждавала лицата, че ако конструкторът е изчерпан онлайн, той можел да се купи от физическите магазини. Въпросното лице отишло в даден магазин, но там имало само пет от общо шестте конструктора. Шестият го имало в друг обект.

Не става ясно защо лицето е подало сигнал към КЗК, а не към КЗП, но глобата е факт, а в общественото пространство остава съмнението за саморазправа от страна на властта с недоволните от нея.