София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГОРДОСТ: Два български полуфинала на Световното първенство по плуване

Габриела Георгиева и Йосиф Миладинов са на полуфинал в Доха

2 месецаСпортни 17 Иванина Игнатова

Двама български плувци намериха място в полуфиналите на своите дисциплини след днешните сутрешни стартове на Световното първенство в Доха, Катар.
       Габриела Георгиева се класира за полуфиналите на 200 м гръб с личен резултат - 2:10.86 мин. Времето ѝ е и покрит “Б” норматив за Летните олимпийски игри в Париж през лятото. Георгиева беше с трети резултат в пресявките и остана на 4 стотни от националния рекорд, притежание на Екатерина Аврамова. Това е второ влизане за българката в полуфиналите на световния шампионат в Доха, след участието ѝ на 100 м гръб.
       Йосиф Миладинов се класира сред най-добрите 16 на 100 м бътерфлай с 10-о време в сериите. Миладинов финишира  трети в своята серия с време 52.10 сек., за да намери място в полуфиналите. Финалистът от Летните олимпийски игри в тази дисциплина беше изпреварен от представителя на Казахстан Адилбек Мусин и южноафриканеца Чад Ле Кло. Мусин даде най-доброто време в сериите, финиширайки за 51.75 сек.
       Калоян Братанов не успя да се класира за полуфиналите на 50 м свободен стил. В девета серия той даде шесто време с 22.48 сек. В общото класиране на дисциплината Братанов се нареди на 33-о място. Най-доброто време в сериите имаше австралиецът Камерън МакЕвой с 21.13 сек. 
       При мъжките щафетите на 4х200 м свободен стил българският квартет в състав Петър Мицин, Калоян Братанов, Калоян Левтеров и Йордан Янчев остана на 13-а позиция с време 7:21.06 мин. В сериите най-добро време даде съставът на Китай.