София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Greenpeace: Крие се разрастването на пожарите в Сибир

Властта пести разходите и нехае за горите, алармират еколози

Greenpeace: Крие се разрастването на пожарите в Сибир

Властта пести разходите и нехае за горите, алармират еколози

10 месецаАгро 47 Боряна Райчева


Ситуацията с горските пожари в Сибир се влошава, алармират Greenpeace – Русия, предава Euronews. Медиите алармират, че смогът от пожарите е на път да достигне Москва.

По-рано Министерството на отбраната на Руската федерация обяви, че спира гасенето на пожарите в регионите, за които отговаря армията. Губернаторът на Красноярски край Александър Ус твърди, че преломният момент в борбата с огъня вече е настанал.

От Greenpeace твърдят, че властите прикриват реалните данни за разрастването на пожара. От НПО-то са категорични, че вече са изпуснати всички срокове, в които стихията да се овладее.

„Според мониторинга ни в момента горят 4,5 млн. хектара, тоест територията на пожара се разраства. Невъзможно е да твърдим, че на такава територия може да се локализира огънят – за съжаление би помогнало само дъждовно време“, заяви експертът на Greenpeace Антон Бенеславски. 

Екологът призова за спешни мерки за справяне с огъня на ниво земя, а ако ситуацията не се промени, това ще са рекордните площи опожарена гора.

По-рано еколози обвиниха властите, че пестят бюджета за гасенето на пожари и нехаят за унищожаваните гори в Сибир.