София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Гуцанов: Тази сутрин БСП ще реши дали да отиде на срещата с ГЕРБ-СДС

"Имаме решение на Конгреса да не подкрепяме мандат на ГЕРБ и на ДПС,,

8 дниПолитика 14 Марияна Стойчева

Тази сутрин БСП ще реши дали да отиде на срещата, инициирана от ГЕРБ в търсене на подкрепа за нов кабинет. Това обясни в ефира на БНТ Борислав Гуцанов от БСП.

"Имаме решение на Конгреса да не подкрепяме мандат на ГЕРБ и на ДПС. Ние не можем да подкрепим ГЕРБ. В момента се предлага обсъждане за конкретен кабинет, на който ние не можем да отидем. Но когато говорим за разговори за управлението на НС, това са две съвсем различни неща. След като си вече в НС, нормално е да се търсят разговори как да функционира парламента. В 9.00 ч. ще имаме събиране, за да обсъдим дали да отидем, но в писмото конкретно се говори за кабинет, свързан с ПП ГЕРБ", поясни Гуцанов.

На въпрос дали той със сигурност ще е новият председател на парламентарната група на БСП в новия парламент, каквото е предложението на Националния съвет, той отговори.

"Днес ще бъде изборът за председател на ПГ на БСП, но това е предложението на Националния съвет, което се проведе в събота, без глас "въздържал се".

Той коментира и подадената оставка от Корнелия Нинова:

"На госпожа Нинова й изтече вторият мандат и е нормално да се постъпи по такъв подход, както тя направи. Освен това в събота Националният съвет взе решение за влизане в пълен цикъл на отчет и избори."

На въпрос "Ще се кандидатирате ли за председател на БСП?", Гуцанов отговори:

"Тук има много неща, които трябва да се случат. На първо място, ако се припознае тази политика, която аз искам да се води в БСП, а именно подаване на ръка към всички хора, които по някакъв начин са обидени от БСП, за да може да се консолидира самата БСП вътре. На второ място - подаване на ръка към всички леви партии и формации, и социалисти, и симпатизанти, които напуснаха БСП. Ако тази политика се припознава вътре в БСП и извън БСП, за да може да има силно консолидарано ляво обединение, то естествено тогава ще се кандидатирам. Голямата задача на БСП за мен е диалог и обединение на всичко ляво, на всички, които мислят по този начин, по който БСП даваме сигнали пред последните години. За жалост имаше доста социалисти, които бяха обидени и втори път не намерихме подход към всяка една от левите партии. Мисля, че това трябва да бъде направено в момента и да се затворят фронтовете дори и към някои институции. Този път, ако успеем да го извървим, тогава ще направя тази номинация".

Гуцанов заяви, че според него трябва да бъде подадена ръка на всички обидени в и извън БСП и да се възстанови диалогът с институциите.

"Да, основно за президентската институция говоря. Защото тя беше подкрепена и издигната от БСП. Трябва да търсим мостове към такива институции. На България е нужна силна лява партия. Трябва диалог и мъдрост от страна на БСП. Не можем да вървим по същия път, той е задънен."