София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ХРАНАТА В ЗАВЕДЕНИЯТА ВЕЧЕ ТРЯБВА ДА Е С ЕТИКЕТ

Нови правила за етикетиране на хранителните продукти

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Новите правила за етикиране на хранителните продукти влизат в сила. Вече и храната в заведенията трябва да е с етикет. Ако клиентите поискат, ресторантите са длъжни да им предоставят информация за произхода и срока на годност на храната, която консумират.
Друго нововъведение е, че и търговците, и заведенията трябва да обявяват наличието на алергени, като соя и глутен в храната, която предлагат. Заведенията са длъжни да посочват информацията за съдържанието на алергени или в менюто, или на видно място.
Изискванията за етикетите върху храните също се затягат. С новите правила вече задължително трябва цялата информация за хранителните продукти да бъде изписана с едър шрифт.
Припомняме, че преди дни няколко браншови асоциации поискаха от Министерството на земеделието и храните и от Българската агенция по храните да се въведе 6-месечен срок за преминаване към новите разпоредби. В отговор шефът на Агенцията по храните Пламен Моллов заяви, че в началия период ще бъдат приложени по-леки мерки на спазване на новите изисквания за етикиране на стоките и в период от два-три месеца няма да бъдат съставяни актове и да се налагат глоби за нарушения, а само ще бъдат писани предписания.
Новите изисквания бяха обнародвани в „Държавен вестник“.