София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Интерпол: Светът е заплашен от "Ислямска държава 2.0"

Много страни са заплашени от втора вълна тероризъм

11:10 ч. 20.12.2018 г.Политика 12

Много страни по света са заплашени от втора вълна на ислямския тероризъм. Това обяви генералният секретар на Интерпол Юрген Щок. Тази ситуация може да се определи като „Ислямска държава 2.0“, добави той.

„Помагачите на терористите излежават кратки присъди, защото техните обвинения не са обвързани с конкретни нападения”, отбеляза Юрген Щок. По думите му поколението на бившите привърженици на тероризма "след няколко години ще излезе на свобода“.

Въпреки че джихадистката групировка беше победена в географски план, нейните привърженици се опитаха да се прехвърлят в други региони по света, например, в Югоизточна Азия или Африка, каза генералният секретар на Интерпол.

Затворите продължават да играят важна роля за формирането на радикалната идеология. Експертът даде за пример декемврийското въоръжено нападение срещу коледния базар в Страсбург, в резултат на което загинаха петима души.

Извършителят, 29-годишният френски гражданин от арабски произход Шериф Шекат, беше убит на 13 декември, два дни след кървавото си злодеяние. По-рано той е бил заподозрян и 27 пъти е привличан под отговорност за различни престъпления във Франция, Германия и Швейцария. През 2017 г. е депортиран от Германия във Франция. По време на престоя си в затвора Шекат е отделял голямо внимание на религията, той е бил заподозрян, че е привърженик на радикални ислямистки идеи.