София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Иран обяви, че може да се снабдява с ядрено гориво без Русия

По думите им ако горивото се изчерпи ще могат да произвеждат

Иран обяви, че може да се снабдява с ядрено гориво без Русия

По думите им ако горивото се изчерпи ще могат да произвеждат

2 сПолитика 490 Ивана Иванова


Техеран е в състояние да се снабди с ядрено гориво без Русия, заяви говорителят на Иранската организация за атомна енергия (OAEI) Беруз Камалванди.
 
В края на април от Русия до мястото на Бушер беше доставена свежа партида ядрено гориво, необходимо за по-нататъшната успешна работа на реактора.

"Нашето гориво идва при нас без проблеми от Русия всеки път, когато е необходимо. Ако горивото се изчерпи, ще можем да го произвеждаме, без да разчитаме на никоя друга страна", каза Камалванди.

Той засегна и преконфигурирането на реактора в Арак, с което са ангажирани Обединеното кралство и Китай (реакторът трябва да бъде преоборудван така, че да не може да се използва за производство на плутоний от оръжие), като каза, че американските санкции и ситуацията с прилагането на ядрената сделка влияят на процеса: той върви спокойно но идва.
 
"Недоволни сме от скоростта на работа. Те биха могли да вървят както по-бързо, така и по-добре", каза Камалванди.
 
По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Съединените щати прекратяват всички изключения от санкциите за иранския мирен атом, без да броим 1-во звено от атомната електроцентрала в Бушер, за което изключенията се удължават с 90 дни. Това е една от последните отстъпки, наложени на Иран по ядрената сделка от 2015 г.