София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 12 °C
Варна 15 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА ВЗРИВИ ОЩЕ ЕДИН ДРЕВЕН ХРАМ

ХРАМЪТ Е В ПАЛМИРА И Е НАСЛЕДСТВО НА ЮНЕСКО

ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА ВЗРИВИ ОЩЕ ЕДИН ДРЕВЕН ХРАМ

ХРАМЪТ Е В ПАЛМИРА И Е НАСЛЕДСТВО НА ЮНЕСКО

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева


Джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ – ИДИЛ) взриви още една безценна културна реликва на две хиляди години в град Палмира, Сирия. 

Разрушеният храм на Баал-Шамин беше част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Ислямска държава“ заложи голямо количество експлозиви в храма, а след това го взриви. Сградата до голяма степен е разрушена“, съобщи директорът на сирийската служба за антиките Маамун Абдул Карим, цитиран от АФП. 

Той уточни, че закритата част от храма е унищожена, а колоните около нея са рухнали. „Нашите най-мрачни прогнози за жалост са на път да се сбъднат“, изрази съжаление Абдул Карим. 

Той припомни, че „Ислямска държава“, която превзе Палмира в края на май от силите на режима, впоследствие изби хора в античния театър на града, унищожи миналия месец прочутата статуя на лъв на входа на местния музей, превърна самия музей в свой „съд“ и затвор и уби във вторник директора на архитектурно-историческия комплекс в Палмира Халед ал Асаад. 

Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) потвърди, че прочутият храм е бил разрушен. 

Според неправителствената организация варварският акт е бил извършен още преди един месец, предаде Асошиейтед прес. 

Базираният в Турция активист Осама ал Хатиб, който е родом от Палмира, каза, че храмът е бил разрушен вчера. Цитираните източници се позовават на хора в сирийския град. 

Засега несъответствието в посочения от тях момент на унищожаване на древния храм не може да бъде изяснено. 

Разрушеният храм на Баал-Шамин се намираше на около половин километър от прочутия амфитеатър, където „Ислямска държава“ изби над 20 сирийски войници, след като превзе града през май, отбелязва АП. АФП посочва, че строителството му започва през 17 г. сл. н. е. 

Баал-Шамин е финикийският бог на небето.
 
Сунитската екстремистка групировка, която налага сурова интерпретация на ислямското право в обявения от нея халифат в части от Сирия и Ирак, твърди, че древните реликви са равнозначни на идолопоклонничество, отбелязва АП.
„Ислямска държава“ унищожава антики с аргумента, че се бори с езичеството. Смята се обаче и че тя продава заграбени антики и си набавя така големи суми пари.

Екстремистите от „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак са отговорни за най-бруталното системно унищожаване на древни обекти от Втората световна война, заяви в петък в интервю за Асошиейтед прес генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. 
 
Източник: novinite.bg