София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Иво Сиромахов: Хората на държавни постове са изпратени там не да управляват, а да служат

Страшното е, че избирателите нямат представа какво е демокрацията и как функционира държавата

25 сПолитика 510 Антония Лазарова

Прочетох във вестника, че в Дания основали политическа партия, управлявана от изкуствен интелект. Помислих си какво би станало, ако в България изкуствения интелект се въведе в държавното управление. И си представих как безпристрастната логика на машината се сблъсква с неразгадаемите правила на нашенския манталитет. Реших, че от това може да излезе добър сюжет.

"Страшното е, че избирателите нямат представа какво е демокрацията и как функционира държавата. От години говоря, че в средното училище трябва да се въведат часове, в които бъдещите гласоподаватели да се научат как функционира демократичната държава.Да научат гражданските си права и как да ги защитават. Да научат как трябва да работи съдебната система и да осигурява върховенство на закона и справедливост за всички. Да разберат какво означава разделението на властите. Да научат каква е работата на парламента, на правителството, на президента. И защо е важно решенията да се вземат публично и прозрачно от тези органи, а не от сараите в Росенец или зайчарника в Банкя. Да осъзнаят, че властта не са някакви случайни хора, които държат една торбичка с пари и хвърлят от нея каквото и колкото им скимне. И че тези пари всъщност не са на властта, а са взети от всички нас. А хаотичното им раздаване не води до забогатяване, а до общото ни обедняване", обясни той.

По думите му докато не си научим тези уроци, нищо добро не ни чака.