София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Изолираха столицата на Йордания от останалата част на страната

Входът за Аман е блокиран сутринта на 19 март

Изолираха столицата на Йордания от останалата част на страната

Входът за Аман е блокиран сутринта на 19 март

2 месецаПолитика 903 Боряна Райчева


Йорданските въоръжени сили напълно блокират всички входове в столицата на кралство Аман в четвъртък като част от спешните мерки за предотвратяване на разпространението на коронавирус. Това се посочва в изявлението на армейското командване, предадено от агенция Петра.

"Входовете в Аман ще бъдат блокирани от 07:00 сутринта,"е посочено в него. "Изключение ще бъде направено само за хора, които имат специални пропуски."

Както командването подчертава, влиза в сила и забрана за движение на субекти между провинциите на страната. 

„В рамките на столицата и в регионите трафикът ще бъде строго ограничен“, отбелязва комюникето. „Хората могат да напускат домовете си само когато това е абсолютно необходимо.“ Йорданските военни се надяват поданиците на крал Абдула II "да поемат пълна отговорност за прилагането на правилата, предписани от правителството".

Във вторник йорданският монарх одобри 12-точков план за действие при извънредни ситуации, представен от кабинета на Омар Раззаз, който включва затваряне на държавните институции, предприятия и обществен транспорт, спиране на вестници и списания, закриване на търговски центрове, кина и спортни клубове. Изключение се прави само за хранителни магазини, докато властите подчертават, че доставките на храна в кралството ще продължат една година.