София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Израел пред нарастващ натиск да разследва смъртните случаи, свързани с хранителна помощ за Газа

Франция призовава за „независимо разследване“, а Германия казва, че армията трябва да даде обяснение след убийството на над 100 палестинци

1 месецВойна 1 Катерина Найденова

Израел е изправен пред нарастващ международен натиск за разследване, след като повече от 100 палестинци в Газа бяха убити, когато отчаяни тълпи се събраха около камиони с хуманитарна помощ и израелските войски откриха огън в четвъртък.

Франция призова за "независимо разследване" на обстоятелствата на бедствието, а Германия каза, че израелската армия трябва "напълно да обясни" какво се е случило.

Еманюел Макрон, френският президент, каза, че цивилни са били „набелязани от израелски войници“ и призова за незабавно прекратяване на огъня.

„Дълбоко възмущение от изображенията, идващи от Газа, където цивилни са били мишена на израелски войници. Изразявам най-категоричното си осъждане на тези стрелби и призовавам за истина, справедливост и зачитане на международното право“, публикува той в X.

„Ситуацията в Газа е ужасна. Цялото цивилно население трябва да бъде защитено. Прекратяването на огъня трябва да бъде приложено незабавно, за да се позволи разпределянето на хуманитарна помощ.", написа още той.

Израелски военен говорител заяви, че "десетки" хора са били убити в сблъсък или прегазени от камиони, докато са се опитвали да избягат. Той също каза, че войските на Израелските отбранителни сили са "открили огън", след като са се почувствали застрашени.

Адмирал Даниел Хагари каза: „Десетки жители на Газа бяха убити в резултат на пренаселеността, а палестинските камиони за съжаление ги прегазиха по време на опит за бягство. Силите на IDF, които осигуряваха района, минаха покрай тълпата и откриха огън само когато срещнаха опасност, когато тълпата се придвижи към тях по начин, който застраши силите."

Той добави: „Противно на обвиненията, ние не стреляхме по лица, търсещи помощ, и не стреляхме по хуманитарния конвой от земята, нито от въздуха.“

На по-ранен брифинг израелски говорител каза, че войници са стреляли по малка група, която се е отдалечила от камионите и е застрашила контролно-пропускателен пункт.

На фона на различни разкази за случилото се, Анналена Бербок, германският външен министър, каза, че е шокирана от съобщенията за инцидента. „Хората искаха хуманитарни доставки за себе си и семействата си и в крайна сметка са мъртви. Докладите от Газа ме шокират. Израелската армия трябва да обясни напълно как е могла да се стигне до масовата паника и стрелбата“, написа тя в социалните мрежи.

Белият дом каза, че смъртта на 112 отчаяни души, търсещи храна за семействата си, е „изключително тревожна“.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза пред репортери, че САЩ „спешно търсят допълнителна информация какво точно се е случило“ и че не всички факти са известни. Вашингтон ще „настоява за отговори“, каза той.

Рияд Мансур, палестинският посланик в ООН, каза, че на закрито извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН САЩ са блокирали резолюция, предложена от Алжир, в която се казва, че смъртните случаи са „поради откриване на огън от израелските сили“. От 15-те членове на съвета „14 членове подкрепиха текста“, каза Мансур след срещата.

Той добави: „Това възмутително клане е свидетелство за факта, че докато Съветът за сигурност е парализиран и се налагат вета, това струва живота на палестинския народ.“ Вашингтон три пъти блокира резолюциите на Съвета за сигурност за прекратяване на огъня в Газа.

В петък Стефан Сежурне, френският министър на външните работи, каза пред France Inter: „Ще поискаме обяснения и ще трябва да има независимо разследване, за да се определи какво се е случило. Франция нарича нещата с техните имена. Това важи, когато определяме Хамас като терористична група, но също така трябва да наричаме нещата с техните имена, когато има зверства в Газа. Ако едно разследване заключи, че израелската стрелба е военно престъпление, тогава очевидно това става въпрос за съдебната система“, каза той.

Външният министър на Испания каза, че "неприемливите" събития подчертават "неотложността на прекратяването на огъня", докато върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел изрази ужас от "поредната касапница сред цивилни в Газа, отчаяно търсещи хуманитарна помощ".

Саудитска Арабия остро осъди това, което нарече „насочване“ на невъоръжени цивилни. Кувейт и Обединените арабски емирства също излязоха с осъждения.

Катар предупреди, че "пренебрежението на Израел към палестинската кръв ще проправи пътя за разширяващ се цикъл на насилие".

Здравните власти в Газа казаха, че най-малко 112 души са били убити и 280 ранени, след като израелските сили са открили огън по пункт за разпределение на хуманитарна помощ.

Израелските военни казаха, че е възникнала „блъсканица“, когато хиляди отчаяни палестинци са обградили конвой от 38 хуманитарни камиона, което е довело до десетки смъртни случаи и ранени, включително някои, които са били прегазени от камионите.

Жертвите в четвъртък добавиха към броя на жертвите в Газа, който според управляваното от Хамас здравно министерство надхвърля 30 000, главно жени и деца.

Войната започна след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври, което доведе до смъртта на близо 1200 души, предимно цивилни. Около 250 души бяха взети за заложници.