София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ИЗВЪНРЕДНО: БСП ще подкрепи правителство на "Има такъв народ", но при условия

Партията застава зад кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат
7 мПолитика 3736

Националният съвет на БСП прие предложението на Изпълнителното бюро за подкрепа на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат със 122 гласа "за", 0 "против" и 9 "въздържал се". Това коментира председателят на партията Корнелия Нинова на брифинг пред медиите.

Членовете на Националния съвет на БСП на днешното му заседание сформираха работна група, която да осъществява комуникацията с президентската двойка за формулата на издигането й, инициативният комитет и политиките, които ще отстояват Радев и Йотова.

Групата ще се ръководи от Корнелия Нинова, а в състава й влизат представителите от ръководството на партията - Ирена Анастасова и Атанас Зафиров, както и представителите на ръководството на Парламентарната група - Кристиан Вигенин и Христо Проданов.

"При предлагане на правителство на "Има такъв народ", БСП ще го подкрепи, дори и да не участва в него, при условие, че кандидатът за министър-председател и излъчилата го партия публично заявят готовност за бързи и последователни действия в здравната система за овладяване на пандемията, както и облекчаване на нейните социални и икономически последици, както и борба с корупцията и укрепване на независимата съдебна система, както и възстановяване на парламентаризма", допълни Нинова.

БСП ще иска и обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, на европейските ресурси и системата за управление на оперативните програми, реализацията на инвестиционните проекти, на инфраструктурата, на енергетиката и на отбраната.

"Искаме и прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми с Европейския съюз за програмния период 2021-2027 г. и преработване на Националния план за възстановяване и устойчивост. Искаме и изменения в изборното законодателство с цел да се отчете гласът на всеки избирател и предприемане на оперативни мерки за рязкото ограничаване на купения и корпоративния вот", допълни тя.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!