София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

ИЗВЪНРЕДНО: Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин

Очаквайте подробности!

пропускане
2 чВойна 759

Международният наказателен съд (МНС) съобщи в петък, че е издал заповед за арест на руския президент Владимир Путин за отговорността му за военни престъпления, извършени в Украйна след руската инвазия.

„Днес, 17 март 2023 г., II състав за предварително производство на Международния наказателен съд издаде заповеди за арест на две лица във връзка със ситуацията в Украйна: г-н Владимир Владимирович Путин и г-жа Мария Алексеевна Лвова-Белова“, каза МНС в изявление..

В изявлението на съда се отбелязва, че Путин „се предполага, че е отговорен за военното престъпление на незаконно депортиране на население (деца) и незаконно прехвърляне на население (деца) от окупираните територии на Украйна към Руската федерация“.

МНС също издаде заповед за арест на Мария Алексеевна Лвова-Белова, омбудсман за децата в президентската администрация на Руската федерация, по подобни обвинения.

МНС каза, че неговият предварителен състав е намерил „разумни основания да смята, че всеки заподозрян е отговорен за военното престъпление на незаконно депортиране на населението и незаконно прехвърляне на население от окупираните територии на Украйна към Руската федерация в ущърб на украинските деца ."