София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

ИЗВЪНРЕДНО: Нинова внася сигнал в прокуратурата срещу министъра на икономиката

Председателят на БСП поставя и 7 въпроса

1 годинаПолитика 3

Министърът на икономиката и индустрията Стоянов трябва да бъде спрян. Инвестиция във фотоволтаици върху язовир Огоста е опасна и с непредсказуеми последици. Министърът не отговори смислено на нито един мой въпрос в парламентарния контрол. А те са:

1. Знае ли, че язовир Огоста е в списъка на обекти, значими за националната сигурност?

2. Знае ли, че е в списъка от 414 язовири, криещи опасност и се нуждае спешно от ремонт.

3. Има ли разрешение от собственика, Министерство на земеделието и Явор Гечев за изграждане на соларен парк в чужда собственост?

4. Има ли становище на Министерство на околната среда и водите за въздействие върху околната среда?

5. Има ли мнение на ЕСО как ще бъде присъединена тази мощност и как ще се изнася за Германия?

6. МС вземал ли е решение за тази инвестиция?

7 Става ли въпрос за лобизъм и корупция?

Шокираща е безотговорността, с която министър Стоянов тръгва на тази стъпка. Още по-шокиращи са отговорите му в контрола пред парламента. Според него той е провел разговори, подписал е някакъв ангажиращ документ с германски инвеститор и в същото време заяви, че тепърва ще обяви конкурс и всички желаещи фирми могат да участват. Каза, че Държавната консолидационна компания ще направи ремонт на стената, но в същото време ни увери, че това е ангажимент на германската фирма. Не отговори каква ще е ползата за България, тъй като цялото произведено количество енергия ще се изнася за Германия.

Германия е наш основен търговски партньор. Инвеститорите са добре дошли. Но всички трябва да спазват законите на България. Опасявам се, че Стоянов ги подвежда и ще загубим доверието на голям европейски партньор от неговите безумия.

Още по-шокиращо е, че заяви, че такива инвестиции предстоят и върху други язовири. Водите на България са национално богатство. Те трябва да са обект на изключителна държавна политика, а не да се концесионират и раздават за фотоволтаици и стопанисване на чуждестранни юридически лица. Язовирите трябва да се ремонтират и укрепят. Трябва да се изградят наново към тях напоителни системи и да се възроди българското земеделие. Но с такива министри, като Стоянов, това никога няма да се случи. Но поне трябва да го спрем да не застраши целия регион.

Попитала съм премиерът Донев знае ли какво прави министърът му. Подаваме сигнал до прокуратурата и искаме да започне проверка на действията на Стоянов.

Снимка Булфото