София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Жълтите жилетки с нови протести в Париж

Общественият транспорт на някои места е спрян

Жълтите жилетки с нови протести в Париж

Общественият транспорт на някои места е спрян

6 месецаОбщество 16 Боряна Райчева


Властите наредиха ограничаването на обществения транспорт в Париж заради очакваните в събота прояви на "жълти жилетки". Това съобщи Парижката автономна транспортна администрация (RATP).

"В събота, 16 ноември, по заповед на властите, заради демонстрациите, движението беше ограничено от 7:00ч. (местно време)“, отбелязват от ведомството.

Според данните, публикувани на уебсайта на организацията, ограничаването на работата ще засегне 16 метролинии. По-специално, гарите в района на Елисейските поля и близките Елисейски полета, площад Шарл де Гол, на който се намира Триумфалната арка, в кварталите на Сената, Парламентът, дворецът Матиньон (резиденцията на министър-председателя) и катедралата Нотр Дам ще бъдат затворени.

В допълнение към метрото са въведени ограничения за повече от 60 автобусни маршрута. „Някои автобусни маршрути ще бъдат отменени или променени“, обясни RATP. Властите също разпоредиха затварянето на няколко гари, минаващи през градския влак RER.

Някои ограничения ще се прилагат в неделя. По принцип те ще засягат припокриването на метростанции и RER станции.

Според източници на Agence France-Presse полицията очаква, че 200-300 радикали, плюс 100-200 души от крайно леви френски групи, могат да пристигнат в града заедно с демонстранти в събота за годишнината на движението, което проведе първите протести на 17 ноември 2018 г. , Над 5 хиляди души обявиха намерението си да участват в протеста на Шанз Елизе в социалните мрежи. Около 7 хиляди души изразиха интерес да участват в деня на протеста в столицата.

Жълтите жилетки възнамеряват да проведат поне двеста акции, включително в градовете като Бордо, Лил, Лион, Марсилия, Нант и Тулуза.