София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Какъв вид оборудване за заваряване е необходимо при ремонт на жилище?

Когато планирате заваръчни работи, трябва внимателно да изберете заваръчнoто оборудване

 

Когато планирате заваръчни работи, трябва внимателно да изберете заваръчнoто оборудване, с което да извършите дейността. Съвременните производители предлагат оборудване за заваряване в голямо разнообразие от вариации. Съществуват домакински, професионални или полупрофесионални инструменти, както и инструменти, работещи в еднофазни или трифазни мрежи.

Видове заваръчно оборудване

По дизайн и характеристики на работа с метали се разграничават следните видове заваръчно оборудване:

  • Трансформатори, характеризиращи се с повишена надеждност и лекота на работа - те са оптимални за извършване на проста работа с ниски изисквания за точност

 

  • Инверторни електрожени с разширена функционалност, висококачествени шевове, възможност за използване на почти всякакъв вид заваряване;

За домашна употреба са подходящи инверторните електрожени. В същото време оборудването от втория тип е оптимално за извършване на малки количества работа, по време на строителство или ремонт. 

Характеристики на работа

По предназначение има три основни групи - битови, промишлени и професионални. Техниката от първия тип се използва за материали от различни видове, но е предназначена за малки обеми и краткосрочна употреба - до 15-30 минути, след което е необходимо да се направи едночасова почивка за предпазване от прегряване и повреда.

Професионалното оборудване е много надеждно. Подходящо е за връзки с голям обем с до осем часа непрекъсната работа. Индустриалните електрожени са предназначени за дълги смени с кратки почивки.

При избора на оборудване за дома трябва да се има предвид, че качеството на шева не зависи от вида на оборудването. Сменят се само скоростта на заваряване и възможността за изпълнение на определен обем за една смяна. Затова за дома се препоръчват уреди, които са достъпни и осигуряват висококачествено заваряване.

Какво да изберете: заваръчен инвертор или трансформатор

Всъщност разликата между двете е значителна. На първо място, заслужава си да се подчертае сериозен недостатък на трансформаторите - ниска стабилност, тъй като всичко зависи пряко от колебанията на електрическата мрежа. Инверторите в това отношение имат сериозно предимство, защото имат стабилен заваръчен ток, който по никакъв начин не зависи от електрическата мрежа. Съответно работата с тях е значително опростена и по време на заваряване се пръска минимално количество метал.

В допълнение, инверторът дава възможност за независим контрол и регулиране на заваръчния ток. При конвенционалните трансформатори няма такава възможност. Има още няколко причини, поради които предпочитаме заваръчните инвертори пред трансформаторите:

  • По-малко потребление на електрическа енергия. 
  • По-малко тегло и обем - съответно те са лесни за пренасяне, съхранение и използване на място. Дори начинаещ може да работи с инвертора.
  • Цената е по-ниска, което значително ще спести пари.
  • Инверторите винаги осигуряват стабилен ток.

Както може би сте забелязали, по-изгодно е да изберете инверторен електрожен. Не забравяйте при изолзването на инверторни електрожени и трансформатори да спазвате всички мерки за безопасност и да използвате предпазни соларни маски и очила. По този начин може да си подисгурите безопасна работа с машината. За още съвети при закупуването на инструменти може да прочетете тук.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!