София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Какви са тенденциите при избора на апартамент в София през 2023 година?

Безспорно покупката на ново жилище е една от важните стъпки в живота на всеки един човек


Безспорно покупката на ново жилище е една от важните стъпки в живота на всеки един човек. Наред с всички вълнения обаче е хубаво много добре да се обмислят някои неща - в каква сграда се намира новото жилище, на кой етаж е, колко голямо да е то, с какво изложение да е и т.н. Нека разгледаме и какви са тенденциите при избора на апартаменти през 2023 година.

 

Вид на сградата

Тенденциите при избора на апартаменти в София от гледна точна на вида на сградата, е тя да е нова. Младите хора, както и тези, които имат малки деца, предпочитат новото им жилище да е в нова, съвременна сграда с модерен дизайн. Много от новите жилищни кооперации вече са тип затворен комплекс, в който има достатъчно зеленина, алеи за разходки и игра, както и множество други удобства. Подобен тип екстри определено привличат голямо количество от младите хора. На територията на някои затворени комплекси дори има и детска градина, което е изключително удобство и спестява на родителите много време.

Тухла или панел

След като вече ви споменахме, че по-голяма част от хората търсят апартаменти в нови сгради, то трябва да знаете, че новите сгради са винаги тухлени. От тук следва и заключението, че тухлата изпреварва по търсене панела, а една от главните причини причини за това се крие в устойчивостта, с която тухлената сграда превъзхожда панелната.

 

Избор на подходящ етаж

Тенденциите при избора на подходящ етаж за живеене винаги са били различни спрямо предпочитанията на различните хора. На някои им харесват последните етажи, заради възможността да имат по-добра гледка, други предпочитат първите и партерни етаж, заради значително по-ниската цена на имота. Въпреки това обаче, най-голямо е търсенето на апартаменти на средни етажи, като предпочитани са тези между 3-ти и 5-ти етаж, в зависимост от това колко висока е сградата.

 

Големина на апартамента

Няма две мнения по въпроса, че най-търсените апартаменти са двустайните и това е тенденция от няколко години насам. Причината за това се крие във финансовите възможности на по-голяма част от хората, които търсят да закупят нов апартамент в София. Друга причина е, че 2-стайните апартаменти се отдават доста по-лесно под наем, за разлика от 3-стайните например, което е сериозно причина хората да търсят именно подобен тип имоти в София, където търсенето и предлагането винаги са били на високи нива.

 

Вид на изложението на апартамента

Доста хора търсят апартамент с изцяло южно изложение, което понякога е доста сложно да се намери. Трябва да знаете обаче, че апартаментите със западно такова, както и тези с югоизточно и дори югозападно са отлични опции. Що се отнася до жилищата със северно изложение - те също са добра опция, само ако в северната част е разположена спалнята. Така или иначе тази стая не се помещава целодневно.

 

Такива са тенденциите при избора на апартаменти през 2023 година. Както стана ясно, критериите за търсене не са се променили особено през последните няколко години. Хората предпочитат 2-стаен апартамент на среден етаж в нова, тухлена сграда. Някои дори избират и сгради от тип затворен комплекс заради удобствата, които подобен тип сгради предлагат.