София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Кантарджиев: Затваряне няма да има, но трябва да пазим старческите домове и болниците

„Наистина регистрирахме много високи стойности тази седмица"
46 сЕвроком 1329

Затваряне няма да има, но трябва да пазим старческите домове и болниците да не се превърнат в развъдници на COVID-19. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев пред Би Ти Ви.

„Наистина регистрирахме много високи стойности тази седмица. Те се дължат на неща, които могат и които не могат да се предотвратят. Можеше хората да си носят маските на закрито и ако не се събираха много хора на едно място, можеше да имаме по-малко случаи. Нещата, които не могат да се предотвратят, са свързани с ликвидирането на COVID-19. С мерките може само да ограничаваме заразата“, посочи той.

„Мерките зависят от всеки областен щаб. Министърът казва от 8 до 10 възрастни хора дали трябва да ходят или да не ходят по заведения например. Ние даваме съветите на базата на анализ по области. По предложение на главния здравен инспектор министърът издава заповед дали да се прави нещо в национален мащаб. Засега виждам нагласа на министъра да се действа по области“, допълни Кантарджиев.