София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Киров: Оттеглянето на първото искане за освобождаване на Гешев цели по-бързото му постигане

"Има две висящи конституционни дела и ако те бъдат допуснати, картината ще се усложни"

2 мПолитика 1589

"Процедурата за отстраняването на Гешев тръгна накриво още с внасянето на това искане за първи път от служебния министър на правосъдието тогава - проф. Янаки Стоилов". 

Това заяви за БНР бившият конституционен съдия и настоящ ръководител на Катедрата по конституционно-правни науки в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Пламен Киров.

По думите му оттеглянето на първото искане за предсрочното освобождаване на главния прокурор цели отстраняването да бъде постигнато по-бързо:

"Защото има две висящи конституционни дела и ако те бъдат допуснати, картината ще се усложни толкова, че може да се осуети тази процедура, която е започнала. Когато се оттегля първото предложение, се разчиства теренът много бързо да бъде гласувано второто обвинение срещу Гешев. Защото първото предполага събиране на доказателства и изслушване на свидетели. Покана да се яви този митничен израелски експерт, което може да отнеме месеци, а и не е ясно дали той ще откликне на поканата на ВСС да се яви. Второто искане е за думите, че в парламента има "политически боклуци".

"Цели се един бърз резултат и вероятно той ще се получи, ако не днес, утре", посочи проф. Пламен Киров.