София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Киселова: Ако КС бави решението за двойното гражданство на Петков, ще създаде излишно напрежение

По думите й трябва да  бъде проверено дали е подал Декларация с невярно съдържание
6 мПравосъдие 140 Мирослав Митков

Бавенето на решението на КС ще създаде излишно напрежение както около Петков и Радев, така и около съда. Затова съм на мнение, че е добре магистратите да се произнесат възможно най-бързо. Това заяви преподавателят по конституционно прави  доц. Наталия Киселова.

По думите й трябва да  бъде проверено дали е подал Декларация с невярно съдържание. Повече от юристите смятат, че тя съдържа елемент, който е бил неверен – той е бил с двойно гражданство, посочи Киселова.

Според Киселова няма как всеки акт на Кирил Петков като министър да бъде обявен за нищожен, защото в правото няма автоматизъм. След като влезе решението на КС, тогава чак някой може да поиска да бъдат обявени неговите актове като министър за нищожни, обясни юристът.

Киселова смята, че президентът не е знаел за двойното гражданство на Петков, той се е довери на попълнената от него Декларация. Затова може да има политически елемент в този казус, който да се използва срещу Радев, но не би трябвало да му се търси отговорност като държавен глава. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!