София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Комисията по култура и медии обсъжда Закона за радиото и телевизията

Въпросният проект създаде напрежение между ръководството на БНР и Министерството на културата
4 мЕвроком 144

Парламентарната комисия по култура и медии ще обсъжда на днешното си заседание проект за промени в Закона за радиото и телевизията. Те се налагат заради необходимостта от синхронизиране на законодателството в новите разпоредби на европейската директива за аудио-визуалните медийни услуги, пише БНР. 

Проектът, който депутатите ще обсъждат, беше внесен от Министерски съвет на 30 октомври. Той предвижда Съветът за електронни медии да контролира и платформите за споделяне на видеоклипове, създава възможности за насърчаване на производството и разпространението на европейски произведения в услугите за видео по заявка, които трябва да имат поне 30% дял от европейското съдържание в каталога си и да гарантират видимостта на това съдържание.

Засилени са мерките за защита на децата срещу вредното съдържание в онлайн пространството, при видео по заявка и от неподходящи аудиовизуални търговски съобщения, има и разпоредби за насърчаване на медийната грамотност на гражданите от всички възрасти.

До 18 ноември е срокът за обществено обсъждане на още един проект за изменения в медийния закон, които засягат основно финансирането на Българското национално радио и Българската национална телевизия.

Припомняме, че въпросният проект за промяна в закона предизвика конфликт между генералния директор на БНР Андон Балтаков и министъра на културата Боил Банов. Причината - Балтаков твърди, че от текста са отпаднали пасажи, които са свързани с управлението на обществените медии. След създалото се напрежение Балтаков подаде оставка, а впоследствие я оттегли.