София 2 °C
Велико Търново 7 °C
Пловдив 6 °C
Варна 8 °C
Бургас 10 °C
Начало Новини Предавания На живо

„Коммерсантъ“: Господин Радев заслужи кимане от Си Дзинпин

Изданието иронизира словото на българския президент в Петербург за връзките ни с Китай

10:38 ч. 10.06.2019 г.Политика 14

Един от най-влиятелните руски вестници „Коммерсантъ“ посвети цял абзац на българския президент Румен Радев. Става дума за словото на държавния глава на България на Петербургския международен икономически форум.

Въпреки че българските медии осветиха изявлението на президента с патос, руските медии дори не обърнаха внимание на госта. И е ясно защо - тази година нито един западен лидер на посети форума, а само президентите на България и Молдова наравно с премиерите на Словакия и Армения.

Меко казано, никак не са от водещите икономики на континента. По-скоро „лидери“ отзад напред.

„Президентът  на България господин Радев посвети речта си, в която никой не го е ограничавал като време, слава на Бога, с нищо, на концепцията за устойчиво развитие“, писа специалният кореспондент на „Коммерсантъ“ Андрей Колесников, който отразява само дейността на Владимир Путин.

Той иронизира българския държавен глава, като допълни в същия абзац, че е говорил за „изключителната роля на България в каузата за признаване на Китайската народна република на международната арена“.

„За което все пак залужи благодарствено кимане от Си Дзинпин“, гласи репортажът на „Коммерсантъ“.

Най-вероятно президентът Румен Радев да е говорил за срещата на върха „16 + 1“ в София от лятото на 2018 г., в която новите-страни-членки на ЕС от Централна и Източна Европа водеха преговори за инвестиции с Китай.

Изданието иронизира и думите на Радев за България като инвестиционна дестинация. „Българският лидер не изпусна шанса и специално да се обърне към гостите на форума да влагат в страната му парите, с които разполагат. И дори успя неспешно да го обоснове“, коментира авторът на „Коммерсантъ“.