Консумираме 110-120 млн. литра вино
Българинът предпочита да консумира родно производство
По данни на изпълнителната Агенция по лозята и виното консумацията на вино в страната варира между 110 и 120 млн. литри, като българинът предпочита да консумира родно производство. Това заявиха днес от Министерството на туризма на кръгла маса на тема: „Вино-кулинарен туризъм: състояние и перспективи за развитие“.
Заместник-министър Ирена Георгиева заяви, че водеща задача на ведомството е да популяризира специфичните форми на туризъм, в това число и винено-кулинарния туризъм.
По думите й виненият сектор в България е безспорен фактор за устойчиво развитие, за което свидетелстват и статистическите данни.
През 2019 г. Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите наложиха обща инициатива за създаването и популяризирането на 12-те винено-кулинарни дестинации в България.
Весела Цветкова от Дирекция "Пазарни мерки и организации на производители" към Министерството на земеделието, храните и горите изтъкна, че страната ни продължава да заема достойно място на винената карта на света.