София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Контраадмирал: От вчера преминахме към нова операция за търсене на черната кутия на МиГ-29

В събота ще сме покрили първоначално определните райони за търсене, прогнозира още той
10 мИнциденти 283 Антоанета Начева

"От вчера преминахме към нов тип на операция - от за търсене и спасяване на изчезналия пилот към операция за търсене на черната кутия. Рано тази сутрин са открити нови два контакта, които се изследват. Присъединиха се към изследването и представители на Института по океанология на БАН. Работим и с фирма "Хидроремнот", които предоставиха апарати.", посочи контраадмирал Кирил Михайлов пред БНТ.

Трудно е да се каже конкретен срок за откриване на черната кутия, зависи и в какво състояние ще бъде тя. Вероятността да немерим цели големи парчета не е голяма. ВВС разполагат с апаратура, която използваме да търсим останки по морското дъно. Но районът е изключително голям и само с "Минния ловец" няма да можем, защото това ще отнеме половин месец, затова помощта на частния сектор е много нужна, за да съкратим веремето за търсене. Следващият етап е да бъде изваден намерения остатък, зацелта трябва да слязат водолази със специална апаратура. ВМС са в процес на осигуряване подобна такава, но в момента не разполгаме с такива, затова са ни нужни частни фирми, защото те имат в момента нужното оборудване.", заяви контраадмирал Кирил Михалов.

"В следобедната част на съботния ден ще сме покрили първоначално определните райони за търсене", прогнозира още той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!