София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Корнелия Нинова призова БСП да преосмисли подкрепата си за машинния вот

Тя припомни, че левицата е била твърдо за въвеждането на подобен тип гласуване
15 сПолитика 678 Николай Парашкевов

"БСП да преосмисли твърдата си подкрепа за машинното гласуване и да предложи въвеждането на смесен вот - на машина и с бюлетини, за да може всеки гражданин да има право на избор", това предложи лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова в доклада си пред червения конгрес.

Тя отчете, че машинният вот е бил важен с оглед борбата с купения вот и прозрачността на изборите, но се е отразил най-много на БСП и е довел до голям отлив на гласове.

В началото на словото си тя получи подарък от Соня Филипова от името на социалисти от Пловдив.

На картината Нинова е нарисувана в лодка, а слънчев лъч ѝ показва правилния път.

"За да ни извади от батака, в който са се забъркали всичките", обясни Филипова.

"Тези избори показаха, че пред нас стоят 4 въпроса - първо на държавно равнище, а след това като партия", каза Нинова и ги изброи:

"Първият е избирателната активност и нейният спад. Това трябва да е много ярък знак към всички политици и държавници за увеличаващото се недоверие на хората и означава липса на легитимност на институциите. Второ, състоянието на партийната система. Изборите показаха недоверие към системната партийност и към идеологическия облик дясно-ляво, който беше изместен от статукво-промяна. Трудно е да се определят контурите на новата партийна система, обстановката е динамична", каза Нинова и даде пример с появата на Продължаваме промяната и с ИТН, която от първа политическа сила през април стана трета през ноември.

"Подобен тип електорална динамика е сигнал към нас и обществото. На нас ни отива да върнем политиката на полето на идеите. Прагматизмът е хубаво нещо, но размиването на идеологиите е грешен подход за правене на политика. Трето - машинното гласуване, което направи последните избори много по-честни и прозрачни, но намали избирателната активност, трябва да си го кажем честно", допълни тя.

Тя припомни, че БСП е била твърдо за въвеждането на машинното гласуване:

"Може би е време да осмислим ефекта от него и да предложим въвеждане на смесено и всеки гражданин да има избор. Четвъртото, което лидерката посочи, бе пандемията от COVID-19 и епидемичните мерки.Тези обективни факти, които са извън нас, се отразиха на резултатите на БСП и лявата коалиция", каза Нинова и посочи, че въпреки кампанията в социалните мрежи, живият контакт е друго. Машинният вот също се отразил най-много на БСП.

"Но освен това има и други, наши, причини. Изтощихме се от вътрешни борби. Обидени другари не участваха в кампанията, а някои открито или не - работеха за други политически субекти. Слабо организационно поведение и грешки в медийната кампания", добави тя.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!