София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Кой е "градският архитектурен бъг на годината"?

За 10-а поредна година бяха отличени успехите и провалите в българската архитектура

Кой е "градският архитектурен бъг на годината"?

За 10-а поредна година бяха отличени успехите и провалите в българската архитектура

3 месецаЛюбопитно 242 Александра Иванова


Колчетата на улица "Граф Игнатиев" в София бяха "отличени" с една не толкова престижна награда. Тазгодишното издание на архитектурния конкурс "Whata" им даде приз за "градски бъг на годината". 
Конкурсът се провежда за 10-а поредна година и отличава успехите и провалите в българската архитектура. Номинациите и наградите на журито се определят от платформата за архитектура WhATA. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.
През миналата година целият ремонт на улица "Граф Игнатиев" спечели приза на WhATA за градски архитектурен бъг. При приключването на обновяването на улицата бяха монтирани триъгълни ограничители покрай трамвайното трасе, които бързо получиха прякора "перки на акула". Те се оказаха опасни за пешеходците и след публичен натиск бяха сменени с чугунени.
В категорията "градски бъг" номинирани бяха още случаят "Златен век", събарянето на жп завода в София, казусът около Детската болница в София, историческият парк край Варна, разрушаването на кино "Полтава" във Велико Търново и резиденция "Диневи" в столичния квартал "Лозенец".
В поредното издание на наградите в различните категории са гласували 2773 души, от които 450 са архитекти или студенти по архитектура.