София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Красимир Каракачанов: Мачът със Северна Македония приключи

Коментар на вицепремиера
57 сЕвроком 1293

Мачът свърши онзи ден, възможността за Скопие е теоретична, но няма как да се случи. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в студиото на "Денят започва" по БНТ.

"Реакцията на България не е закъсняла, защото до края на година по време на германското европредседателство темата за започването на преговори за Скопие отново е актуална", обясни той.

"Както се казва, мачът свърши онзи ден. Има теоретична възможност до края на годината въпросът за започване на преговори отново да се внесе в дневния ред, но реално няма как да се случи", смята Каракачанов.

"Тази риторика на Скопие не помага с нищо - горе долу 30 години българските правителства правеха една грешка - смятайки, че историческите факти са на наша страна, ние направихме много малко да популяризираме българската кауза по света, докато по същото време се отделяха милиони от Югославия и от правителствата в Скопие през тези години. Знаете ли колко пари се хвърлят за лобистки организации, медии, за създаване на документалистика", попита вицепремиерът.

"България постъпи правилно - показа характер, показа достойнство", категоричен е Каракачанов.

На въпроса дали смята, че е възможно да бъде обявен за персона нон грата в Скопие, той отговори - няма как да го направят, няма как да посмеят, защото това би било един груб, просташки, дипломатически гаф.