София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Кредит до заплата: можем ли да платим сметките с него?

Какви са вариантите
46 сЕвроком 102

Всеки месец плащаме сметки за ток, вода, вход и др. Спрямо големината на домакинството ви, вие плащате различна сума, която обаче със сигурност не минава под 100-150 лв. Многочленните семейства и тези с ниски доходи изпитват затруднения да покриват задълженията си за битови разходи и това не е тайна за никого. Естествено, държавата предлага някакви помощи, но те рядко са достатъчни. Отделно, всяка една компания, която предоставя битови услуги, има правото да начислява лихви върху неплатените сметки и те да стават по-големи на размер. Тези компании не пропускат да се възползват от това право. Освен това те могат и да прекъснат услугата, ако плащане не бъде направено.

Какви са вариантите за длъжника?

Със сигурност, всеки може да оцелее без кабелна телевизия, но ситуацията е малко по-различна, ако се налага да живеем без ток или топлина зимните месеци. Ако пък получаваме доходи от интернет и предстои достъпът ни да бъде ограничен, тогава също ситуацията е сложна. Изобщо, по-голямата част от битовите услуги са ни нужни за да живеем пълноценен живот и ако доходите ни по някаква причина през месеца са били по-ниски, тогава вариантите не са много.

Да вземем кредит до заплата е може би най-лесният и бърз начин да се справим със сложното финансово положение. Според Minizaem.bg тези кредити се отпускат за няколко минути, проверките на кредитната история не са подробни и дори да имаме влошено ЦКР пак ще получим желаната сума. Възможно е, да е с по-висока лихва или такса, но все пак ще имаме финансирането.

Кредитите до заплата обаче крият риск. Както най-вероятно знаете, те се наричат така, защото е необходимо да се изплатят в срок до 1 месец. Това на практика означава - на следващата заплата. Ако обаче от следващата заплата длъжникът изплати кредита до заплата, след по-малко от 2 седмици ще дойдат новите сметки и той отново няма да има нужните финанси за да ги покрие. Ако не е успял да покрие целия кредит, тогава се начислява и лихва върху вноската, която го увеличава.

Така, длъжникът се озовава в така наречената кредитна спирала и тегли кредит след кредит, като всеки един му е все по-необходим.
 

Как може да се избегне подобно негативно последствие?

Кандидатствайки за кредит до заплата, не попълвайте сума по-голяма от тази, която наистина ви е необходима. Когато получите месечните си доходи, отделете сумата за кредита и за идващите сметки. Необходимо е и да се настроите, че идващият месец ще имате по-малко доходи и да ограничите несъществените разходи, като почивки и покупки на дрехи, техника и др.

Можете да се свържете и с компаниите, които ви предоставят услугите и да разберете какви са вариантите за разсрочено плащане. Много от тези фирми имат политики за такива неща и ще ви предложат вариант.

Възможно е да не кандидатствате за кредит до заплата, дори и на пръв поглед той да ви изглежда по-добрата опция, защото ще го изплатите по-бързо, а за кредит на вноски. По този начин ще можете да изплащате на малки вноски кредита няколко месеца подред. Това означава, че следващият месец няма толкова голяма част от доходите ви да отидат за покриване на кредита и ще ви останат пари и за новите сметки.

Изобщо, вариантите макар и да са ограничени все пак ще ви доведат до решение, така че не се отчайвайте, ако сте попаднали в подобна ситуация. Невинаги можем да предвидим всички разходи, които ще дойдат през месеца, особено ако са свързани с някой инцидент или влошаване на здравословното ни състояние. Важното е, че винаги има изход от неприятното положение, стига да сме финансово отговорни. Интелигентното кредитиране и харчене на средства е много добър инструмент, който ни служи в тежки времена, а не обратното.