София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Купуват 80 000 устройства за електронно обучение

Инвестицията ще бъде направена от Министерството на образованието и науката

Купуват 80 000 устройства за електронно обучение

Инвестицията ще бъде направена от Министерството на образованието и науката

9 сОбразование 762 Златина Петкова


Осемдесет хиляди устройства за електронно обучение ще бъдат закупени за новата учебна година от Министерството на образованието и науката, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Оттам уточняват, че 20 000 ще бъдат раздадени на учителите, а 60 000 на учениците. Това ще стане със средства от Европейския съюз, но е свързано с бюджетни процедури и със Закона за обществените поръчки, уточни министър Красимир Вълчев.

Вълчев отбеляза още, че при извънредното положение от март тази година заради коронавируса, България е една от страните, в която много бързо и относително успешно започва обучението в електронна среда. 

“Вече са купени близо 900 устройства, като по-голямата част от тях са били предоставени на учителите, а по-малка част - на учениците. Съдействахме за даряването на ученици и на над 1000 устройства”, добави министър Вълчев.

По думите му, учениците, които не са се включили в електронното обучение, не е само заради това, че нямат достъп до интернет и до устройства, а заради нежелание на една част от тях да участват в процеса.