София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

КЗП: Има политически натиск върху работата ни (ВИДЕО)

От там посочиха, че е назначена проверка в Комисията от служебния министър на икономиката

13 сПолитика 502 Николай Парашкевов

Има политически натиск върху Комисията за защита на потребителите и опит да се блокира работата ѝ.

Това обяви на извънреден брифинг председателят ѝ Иван Френкев.

Той посочи, че е назначена проверка в Комисията от служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

„Дълбоко вярвам, че всяко едно ведомство трябва да носи отговорност за работата, която върши. В случая обаче имаме една безпрецедентна ситуация, в която се търси отговорност на Комисията за защита на потребителите защо си върши работата”, обясни той.

По думите на Френкев в сигнал до Инспектората се казва, че КЗП не е компетентна да извършва проверки за продажбата на райски газ:

„Темата беше повдигната лично от омбудсмана Диана Ковачева в писмо до Комисията с молба да осъществим надзор”, припомни той.

Председателят на КЗП поясни, че в Закона за защита на потребителите има раздел „Обща безопасност на продуктите” и при липса на изрично секторно законодателство се прилага общият закон.

И добави, че благодарение на бързите действия и проверките на инспекторите на Комисията продажбата на райски газ е била ограничена.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!