София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Лекарят на националния футболен отбор: Знам за наличие на дефибрилатори на 5 стадиона у нас

Той заяви, че лично се познава с българския лекар на стадиона д-р Великов
1 месецСпортни 9 Антоанета Начева

"Разбира се, че се познаваме се с д-р Великов искам да го поздравя. Имахме разговор с него след сучая с Ериксен. Това е един класически случай на сърдечен арес, има си конкретни изисквания на УЕФА за такива случаи. Медицинският екип трябва да осигури дихателните пътища, да се увери, че диша и чак тогава да се заеме с проверка на сърдечната дейност. Гледах многобройни повторения - състезателят пада сам. За зла участ случката става на далечния тъч.", коментира пред bTV случая с Кристиан Ериксен д-р Бисер Бочев, лекар на националния отбор. 

"Това е ситуация, за която всеки футболен лекар трябва да се подготви. Изследванията на футболистите са ключови, за да се изчистят причините за евентуална поява на такива случаи. Няма ясно обяснение - всички участници на такива форуми се изследват най-щателно. Другият лекар е провел кратък инструктаж преди мача точно за такава ситуация", коментира още д-р Бочев.

Това на терена е било плод на обучение, а на здравна култура и солидарност. Това, което направиха футболистите на Дания е в резултат на солидарност. Ние от Медицинската комисия на българския футбол сме предложили, че всеки стадион у нас трябва да е оборудван с дефибрилатор. При Ериксен е използван веднъж. На Националния стадион "Васил Левски има такъв дефибрилатор и мога да гарантирам за поне 5 стадиона, на които има дефибрилатори на отбори, които играят в А лига.", посочи лекарят на националния отбор по футбол у нас. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!