София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Лидерът на ОМО "Илинден": Европа не е доволна от България, не иска втора Гърция

"Ако се обявите за македонец в България, вие сте обект на реч на омразата.", смята Стойко Стойков
4 мОбщество 679 Боян Марков

"Нервността на София в отношенията с Република Северна Македония е точно заради правата на малцинството." Това заяви лидерът на ОМО "Илинден" Стойко Стойков в интервю за скопския телевизионен "Канал 5".

"След това вето отношенията не могат да се развият добре и това вето беше обявено отдавна. Това беше гарантирано през февруари 1998 година, когато беше подписан договора за приятелство с България. Още тогава беше гарантирано със сигурност, че България, като европейски член, ще поставя ултиматуми, ще използва позицията си, за да изнудва Македония и да наложи вето.", допълни още той.

"Още тогава беше гарантирано за всеки, който поне малко разбира тези неща. За съжаление Македония през онези години някак прие несериозно целия този въпрос, цялото българско намерение и оттук нататък мисля, че Македония ще се сблъска със сериозни проблеми. Но надеждата тук е, че Европа не е доволна от това, което прави България, тя не иска втора Гърция.", категоричен бе Стойков.

"В действителност това, което прави България, унижава Европа и има надежда, че след изборите в България догодина тя ще бъде под силен натиск да промени политиката си. Сега това беше невъзможно, тъй като след 50 години насаждане на националистически възгледи срещу Македония в България, на практика нямаше правителство, което без голяма опасност за себе си и оцеляването си да позволи на Македония да влезе в Европа. Но след изборите догодина, при една по-друга конфигурация и силен натиск от Европейския съюз, въпросът може да бъде решен.", смята още лидерът. 

"Ако се обявите за македонец в България, вие сте обект на реч на омразата. Самият факт, че сте македонец, означава, че сте национален предател, отстъпник, враг на България, сепаратист и т.н., което е глупост, но така се отнасят към македонците в България.", завърши Стойко Стойков.