София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Лозан Панов с разтърсваща оценка за съдебната система

Цацаров преследвал своите критици и слагал чадър над приятели

14:30 ч. 16.11.2018 г.Правосъдие 14

Разтърсваща реч на Лозан Панов пред международен форум на съдиите. Позовавайки се на излезлия преди два дни евродоклад и изненадващите в него позитивни оценки за съдебната система и правосъдието в България, Лозан Панов, който е председател на ВКС дава своята гледна точка по случая като прилага факти, доказващи тъкмо обратното.

Брюксел безпрецедентно обяви съдебната ни система за независима, а Панов посочи, че за да се говори за независимостта на съдебната система у нас, трябва съдът да е този, който да казва има ли престъпление или не, а не прокуратурата. Председателят на ВКС обясни, че прокуратурата не трябва да е поръчкова, и чрез нея не трябва да се разчистват сметки с бизнеса чрез дела, които после биват прекратявани.

По думите на Лозан Панов съдебната ни система е затънала в дълбоки зависимости. За твърдението си той изложи следните факти:

1. Участниците в злоупотребите в Софийския градски съд не са наказани, а един по един са напълно реабилитирани.

2. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) се размина на косъм от импийчмънт, защото свободно изрази мнението си относно направените промени в Конституцията, които минираха истинската съдебна реформа.

3. Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС), който се отчиташе с есемеси на премиера, все още безнаказано и неуморно се труди в съдебната система.

4. Главният прокурор Сотир Цацаров преследва критиците си и поставя чадър над приятелите си и никой не се осмелява да инициира въвеждането на механизъм за неговия контрол.

5. Болтовете на джантите на служебния автомобил на НСО на критичния към политико-съдебната задруга председател на ВКС се саморазвиха.

6. Същият неудобен председател е посрещнат от младежи с маски, които държат окървавени агнешки главички преди заседание на ВСС, на което предстои дискусия по повод злоупотреба с власт от страна на главния прокурор, а полицията не си помръдва пръста.

7, Магистрати, начело с председателя на ВКС, и техните семейства са подлагани на жесток медиен и институционален терор, който преобръща живота им с краката нагоре.

8. Председател на апелативен съд е уличен от магистрат, че злоупотребява със служебно положение, за да обслужи олигархия и власт, а вместо наказание получава индулгенции от всички контролни органи. Съдията, огласил данните за тази злоупотреба, не е герой, а подсъдим.

9. НАП тероризира неудобните на властта, следвайки принципа "зайко, защо си с шапка, защо си без шапка".

10. Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) призовава на разпит председателя на ВКС, което отваря възможността всички административни ръководители да могат да бъдат привикани, докато административният орган има дела за решаване в съответния съд.

„Списъкът е дълъг и мога да продължа до безкрай. Но, ако си спомняте, преди година правосъдната министърка обяви, че в съдебната система има нужда от тишина“, посочи Панов.

Според него държавата ни уверено върви към автокрация.

Припомняме, че от около месец КПКОНПИ разследва Лозан Панов, след като данъчните му съставиха ревизионен акт.