София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Макрон: САЩ ще ни уважават само ако имаме суверенитет по отношение на отбраната

Френският президент отрича позицията на германския министър на отбраната, че Европа трябва да остане зависима от САЩ
28 сПолитика 181 Боян Марков

Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази позиция, че Европа се нуждае от повече автономност по отношение на отбраната. Това съобщи Ройтерс.

Френският лидер изрази своето недоволство от публикуваната преди две седмици в Politico статия от страна на немския министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер. В нея тя твърди, че Европа трябва да остане зависима от САЩ във военно отношение.

"Категорично не съм съгласен със статията на германския министър на отбраната.", изрази своята позиция Макрон, като подчерта, че германският канцлер Ангела Меркел ще го подкрепи по този въпрос.

"Съединените щати ще ни уважават като съюзници само ако сме сериозни по отношение на собствената си позиция и ако имаме собствен суверенитет по отношение на нашата отбрана.", заяви Макрон и допълни:

"Трябва да продължим да изграждаме собствена автономия, точно както Съединените щати правят за себе си и точно както Китай прави за себе си."

Френският лидер проведе разговар с новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън на 10 ноември. Макрон изрази позиция, че е готов да работи заедно с него по въпроси като климата, здравето и борбата с тероризма.